Rotaract 

 

Što je Rotaract?

Organizacija za mlade između 18 i 30 godina pod okriljem Rotary Internationala koja se sastoji od članova i kandidata, koji se sastaju jednom tjedno. Svaki Rotaract klub ima svoji sponzorski Rotary klub, kako bi se osigurala mat erijalne i ostale podrške za opstanak samih klubova.

Odabrani mladi pojedinci kroz kontinuirano druženje u hijerarhijskom sustavu, s upravom na čelu, osmišljavaju i provode razne oblike projekata kako bi unaprijedili svoju lokalnu zajednicu, svrsishodno mjestu osnivanja.

Rotaract klubovi često sudjeluju i u internacionalnim projektima, bilo da se radi o Rotaract konferencijama poput REM-a ili EUCO-a, ili o nekim oblicima suradnje na međunarodnim projektima.

Koji su ciljevi Rotaracta?

Fokus Rotaracta je razvoj mladih pojedinaca te razvijanje njihovih liderskih sposobnosti, putem organizacije projekata i umrežavanjem sa relevantnim kontaktima iz lokalne zajednice.

Tako su glavni ciljevi pomoći lokalnoj zajednici kroz organizaciju humanitarnih i inih projekata, promicanje mladeži putem jačanja njihovih liderskih i ostalih sposobnosti, promicanje ljudskih vrijednosti i prava, te naposljetku i druženje, pa tako i umrežavanje prema unutra, ali i prema van.

Koje su aktivnosti hrvatskih Rotaract klubova?

Naše aktivnosti se poglavito vežu uz organizaciju humanitarnih i ostalih projekata kojima se podupire lokalna zajednica, prilikom kojih svaki klub ima svoj plan i program, pa tako i različite projekte, odnosno akcije.

Također, tu je i organizacija konferencija i sudjelovanje na istima, bilo da se radi o tuzemnim ili inozemnim konferencijama.

Postoje i projekti međunarodne suradnje s ostalim Rotaract klubovima, prilikom koje se ponekad potpiše i sporazum o suradnji klubova, popularnije zvan „Twinning“.

Popis Rotaract klubova možete pronaći ovdje.